seprator

Biografie

seprator
http://www.baroesjko.nl/about/biografie/

Baroesjko: een brede beleving van muziek, kunst en lifestyle, waarbij allianties en samenwerken een prominente rol spelen!


Oorsprong:

Voortvloeiend uit de succesvolle geschiedenis die Quramitry als band en mini-orkest heeft gehad, kwam halverwege 2015 het idee en het gevoel om op zoek te gaan naar een bredere profilering. Initiatiefnemer en huis componist Mark Courage bemerkte dat hij meer in huis had dan alleen de liedjes die door hem en Quramitry uitgevoerd werden.

Aan de zijlijn van zijn muzikale ideeën waren er al jaren schetsen van gedichten, verhalen, doodles, tekeningen, filmscripts en meerdere creatieve uitingen, die niet of nauwelijks de ruimte kregen om te kunnen exploreren.

Er van overtuigd dat men in de huidige creatieve sector innovatief bezig moet zijn, werd een filosofie en visie ontwikkeld die passend zou zijn voor al die creativiteit.


 

Van eiland naar archipel:

Een muzikant een muzikant, een schrijver een schrijver, een dichter een dichter. Binnen de creatieve sector is men gewend om zijn of haar eigen ding te doen. Maar zoals in een jamsessie met mede-muzikanten vaak al snel duidelijk voelbaar is, wordt men beïnvloed en geïnspireerd door de bijdrage van de ander. Dit principe wordt door “Baroesjko” tastbaar gemaakt door, bij wijze van spreken, te gaan jammen en improviseren met andere disciplines in de creatieve sector. Veelal werd dit, zonder het zo te benoemen, in het verleden al gedaan. Zo werd bijvoorbeeld bij Quramitry alle creativiteit op een hoop gegooid en benut om te komen tot mooie video-producties.

Door het in de toekomst te benoemen als zijnde “een alliantie”, een “samenwerking”, of beter gezegd “een jamsessie” en er bewust van te worden welke invloed een mede kunstenaar op het gezamenlijke eindproduct kan hebben ontstaat er een “archipel” aan mogelijkheden. Verbinding, bruggen, tunnels, hoe je het ook noemt, er ontstaan tal van mogelijkheden door met elkaar in beweging te komen.

Mark Courage (1978, te Sittard) begon in zijn studententijd (omstreeks 1998) aan een side-project naast zijn toenmalige alternatieve rockband “Black Wish”. Een side-project waarin het niet zo nodig meer hoefde te rocken, maar meer en meer kleine liedjes centraal stelde. Uiteindelijk leidde dit in 2005 tot het ontstaan van de folk/roots/americana band “Quramitry”. Een veel gestelde vraag is waar die naam vandaan komt. Een verzinsel afgeleid van de bijnaam “Quram” die Mark eens ontving op een dranklijstje op een zomerkamp.

“Ik zag mijn liedjes als zijnde Quramismen, iets wat ik bedacht had, mijn visie op de wereld om mij heen. In het Engels zou het dan volgens mij “a quramitry” kunnen heten.”

In een kwintet bezetting (viool, accordeon, bas, drums en gitaar) nam Quramitry drie geluidsdragers op (Burt’s Day Off, EP, 2006?, Coffeecups And Fairytales, Full-length Album, 2009). Vooral de eerste fulllength “Coffeecups And Fairytales” deed het goed in de landelijk muziekpers. Helaas werd het na het uitbrengen van dit album even stil rondom de band. Totdat Mark met accordeonist Bram van Gerwen in 2010 het “Horizonte Festival” in Koblenz bezocht. Daar zorgde een optreden van de Berlijnse folk formatie “17 Hippies” voor enorm veel inspiratie en werd het idee voor het mini-orkest geboren. Uit de rijke sociale kring werden mede muzikanten gezocht en gevonden om te komen tot een 9 koppige formatie (viool, accordeon, fluit, klarinet, trombone, bas, drums, percussie en gitaar) waarmee in de herfst van 2012 de plaat “Circus Baroesjko” werd opgenomen.

circus baroesjko

“Coffeecups and Fairytales is een mooi melancholische album, met veel rust en contemplatie momenten. Wat ik merkte tijdens onze live shows, is dat er ook veel humor en spelplezier was. Ik wilde dit benadrukken in de nieuwe muziek. Circus Baroesjko heeft zeker zijn melancholische momenten, maar is veel breder en meer in balans.”

Met het uitkomen van “Circus Baroesjko” ontstond er veel stroom voor Quramitry. Er werd met succes (finaleplek) deelgenomen aan de provinciale bandwedstrijd “Nu of Nooit”, wisten ze een plek te bemachtigen in het landelijk rondreizend showcase festival “de Popronde”, en werd hun single “Koblenz” in de zomer van 2013 veelvuldig gedraaid op de provinciale radiozender L1.

In de navolgende jaren werd er voornamelijk hard gewerkt aan een gedegen live reputatie en het realiseren van videoclips bij een aantal songs van “Circus Baroesjko”. Halverwege 2015 komen er nieuwe ideeën op tafel die vragen om een andere aanpak en wellicht een nieuwe naam.

6

“10 jaar Quramitry, een mooi lustrum, maar ook een mooi moment om te kijken hoe het anders kan. En als je dan bezig bent om nieuwe ideeën bij elkaar te sprokkelen, vraag je je af, of het zin heeft om al die innovativiteit te koppelen aan de “oude” naam. Om connectie te houden met het verleden, in het hier en nu geïnspireerd te raken en om met een positieve frisse blik de toekomst tegemoet te gaan, is er gekozen voor de naam “Baroesjko” afgeleid van ons laatste album “Circus Baroesjko”.

.

baroesjko_aom_front

NU verkrijgbaar in de Baroesjko Winkel voor € 5,-

bfc_painting

Bloomfield’s Christmas stamt uit december 2014, maar is tot op de dag van vandaag nog actueel.

shape
© Baroesjko 2016
UA-73999358-1